Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından Suriye‘de yeni düzenin nasıl kurulacağı konusunda tartışmalar sürerken, ülkedeki terör yapılanması DEAŞ varlığı da tartışma konusu. BM ve ABD kaynaklı raporlara göre DEAŞ Suriye’de yeniden güç kazanarak ülkede dağınık durumdaki silahlı unsurları kendine çekiyor. Örgüt, 10 yıl önce Doğu Suriye’yi ve Kuzey Irak‘ın büyük bir bölümünü kontrol ettiği zamanki kadar güçlü olmasa da Suriye’deki hapishanelerde tutulan binlerce deneyimli savaşçısının serbest kalması durumunda eski gücüne yakın bir konuma gelebilir.
40 BİN KİŞİ TUTULUYOR
Suriye’de 10 bin DEAŞ savaşçısı ile ailelerinden oluşan 40 bin kişi başta El Hol kampı olmak üzere çeşitli kamplarda tutuluyor. Kampta Suriyeli DEAŞ’lıların dışında yabancı uyruklu teröristler de var. Yabancı gruplar arasında sayısı en fazla olanlar ise Irak’tan gelenler. Merkezi Irak yönetimi ile Suriye arasında söz konusu Iraklı DEAŞ’lıların iadesiyle ilgili görüşmeler ise sürüyor.

PROPAGANDA SAVAŞI
Küresel istihbarat ve güvenlik firması Soufan Group Başkanı Colin Clarke, DEAŞ’lılar ilgili son gelişmeleri raporda şöyle değerlendiriyor: “DEAŞ’ı engellemek için en önemli şey hâlâ hapishaneler ve kamplar. Savaşta tecrübe kazanmış militanlar orada tutuluyor. Eğer kamplardan çıkarlarsa bu fiziki güç dışında örgüt için propaganda değeri de taşıyacaktır. Grubun yeni elemanlar kazanmasına hizmet edecektir.”
İSTİHBARAT RAPORLARI
ABD’de üst düzey istihbarat yetkililerinin geçen ay Kongre’ye yaptıkları bilgilendirme de söz konusu raporlarda yer aldı. Bilgilendirmede “Yıllık dünya çapındaki tehdit değerlendirmesinde, DEAŞ’ın Esad’ın devrilmesinin ardından ortaya çıkan durumu saldırı planlama ve gerçekleştirme yeteneğini yeniden canlandırmak için kullanmaya çalışacağı sonucuna varıldı” vurguları yer alırken; “ABD, geçen yılın sonlarında Suriye’deki askeri birliklerinin sayısını iki katına çıkardı. Son birkaç ayda Suriye çölündeki DEAŞ mevzilerine düzenlediği çok sayıda saldırı, yakın tehdidi azaltmış gibi görünüyor” denildi.
400 SALDIRI SAPTANDI
Yapılan değerlendirmede DEAŞ’ın bölgedeki etkisinin ne durumda olduğuna dair güncel veriler de aktarılıyor. Buna göre DEAŞ radikal ideolojisini Suriye dışındaki gizli hücreler üzerinden çevrimiçi olarak yayıyor. Grup geçen yıl İran, Rusya ve Pakistan’daki büyük saldırıların planlayıcısı olarak sahneye çıktı. İsmini vermeden açıklama yapan bir ABD savunma bakanlığı yetkilisine göre, grup 2023’te üstlendiği 121 saldırının ardından, 2024’te 294 saldırı gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler’in ‘DEAŞ İzleme Komitesi’ örgütle bağlantılı yaklaşık 400 saldırı olduğunu bildirdi.

DEAŞ FIRSAT KOLLUYOR
New York Times gazetesinin geçen Çarşamba günkü haberinde de, Suriye’de DEAŞ’ın tehlikeli bir şekilde yeniden canlandığı uyarısı yapıldı. Böyle bir gelişmenin bölgeyi istikrarsızlaştırabileceği belirtilirken yer verilen raporda, “DEAŞ’ın yeniden yükselişi, Suriye’nin yıllardır süren acımasız diktatörlükten kurtulması için ortaya çıkan nadir fırsatı tehlikeye atar. Bu durum Ortadoğu’da çok kapsamlı sonuçlar doğurabilir” ifadelerine yer verildi.
Kaynak: Web Özel