
Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD), KONDA Araştırma iş birliğiyle “Dijitalleşen Dünyada Aranan Nitelikli Eleman Fırsatı” sorununu derinlemesine analiz eden bir rapor açıklandı. Geleceğin problemlerine odaklanma misyonu ile raporlar hazırlayan GYİAD geçtiğimiz yıllarda “Türkiye’de Genç İş Piyasası ve Geleceğine Bakış” ve “Genç Kadın İstihdamı ve Yeni Ekonomi” raporlarını kamuoyuna sunmuştu. “Dijitalleşen Dünyada Aranan Nitelikli Eleman Fırsatı” raporu ile iş gücü piyasalarında kronik bir sorun haline gelen nitelikli eleman sorununu ortaya çıkaran sebepleri, mesleki eğitim ve teknoloji kaynaklı işsizlik algısı bağlamında ele alarak strateji önerileri sunmak hedefleniyor.
Araştırma bulgularından elde edilen veriler ise şöyle: “Her 3 kişiden 1’i meslekî eğitim almamışken, yüzde 16’lık bir kesim informal biçimde meslek edinmiş görünüyor. Her 5 çalışandan 2’si eğitimini aldığı alandan farklı bir mesleğe sahip. Çalışan kesimin yüzde 53’ü alanında çalışıyor, yüzde 9’u eğitimiyle ilişkili bir mesleğe sahip, yüzde 39’u eğitimini aldığı alan ile ilişkisiz bir meslek yürütüyor.”
Raporda meslek hayatına dair tespit edilen algı ve tutumlar ise şöyle: “Beyaz yakalılar ağırlıklı olarak tam zamanlı kadrolu, mavi yakalılar tam zamanlı sözleşmeli çalışıyor. Her 5 kişiden 4’ü teknolojiyi yaptığı işte kullanıyor. Her 5 kişiden 4’ü yaptığı işte gelecekte teknoloji kullanımının artacağını düşünüyor. Her 5 kişiden 1’i artan teknoloji ile işini kaybedeceği düşünüyor. Toplum nitelikli eleman açığını en çok işyerlerinin yeterli maaş, koşul veya yaşam standardı sağlamamasına bağlıyor.”
YAPAY ZEKA ENDİŞESİ
Teknoloji kaynaklı işsizliğe dair algı ve tutumların araştırıldığı çalışmada, “Toplumun yüzde 35’i almış olduğu eğitimin yaptığı işte gelecekte yetersiz kalacağını düşünüyor. Her 4 kişiden 1’i teknolojik gelişmeler dolayısıyla okulda aldığı eğitimin geçersiz olacağını belirtiyor. Her 5 kişiden 1’i de teknolojik gelişmeler nedeniyle ileride işsiz kalabileceğini, yine her 5 kişiden 1’i teknolojinin gelişmesiyle mesleğinin tamamen ortadan kalkacağını düşünüyor” denildi.
“İŞSİZLİĞE ÇARE OLSUN İSTEDİK”
GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özer ise çıkan sonuçlara ilişkin; “Gençlerin ve geleceğin sorunlarına odaklanan bir sivil toplum kuruluşu olarak hızla dijitalleşen dünyamızda temel sorunlardan birisi olan meslekî eğitim ve ara eleman konusuna yöneldik. Gelecekte meslek seçimi konusunda süreçlerin planlanması anlamında katkı sağlamayı hedefledik. Ara elemanların çalışma hayatından beklentilerini derinlemesine analiz ederek teknoloji kaynaklı potansiyel işsizlik sorununa çözüm önerilerini ortaya çıkarma hedefli çalışmamızda sektörle eşgüdümlü yapılar kurmayı planlıyoruz.” dedi.
“İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİ DEĞİŞECEK”
Öte yandan İstanbul Tekfen Tower’da düzenlenen etkinlikte raporun çıktıları 3 panelde ele alındı. “Dijitalleşme ve İş Dünyası” başlıklı ilk panelde konuşan Eşarj Genel Müdürü ve Enerjisa Enerji İnsan ve Kültür Başkanı Yakup Aydilek, dijitalleşmenin sadece kurum kültürü ve liderliği değil aynı zamanda iş yapış şekillerini de değiştirdiğini söyledi. Ticimax Kurucusu Cenk Çiğdemli ise dijitalleşmeyi ağırlıklı olarak çalışanlarını güçlendirmek için kullandıklarını ifade ederek, “Kendimizi geliştirdiğimiz sürece yapay zekâdan korkmamıza gerek yok. İşletmeler ve çalışanlar olarak veri odaklı olmamız şart” dedi.
Kaynak: Web Özel