1. Anasayfa
  2. GENEL HABER

Tarihi değiştirecek keşif, yer altında ve 80 kilometre uzunluğunda!

Tarihi değiştirecek keşif, yer altında ve 80 kilometre uzunluğunda!
0

İtalyan arkeologlar Viterbo kentini 80 kilometre uzaklıktaki Roma’ya bağlayan bir yer altı tüneli keşfetti.

Tuscia bölgesinin volkanik kayaçları arasında yüzyıllardır gizli kalan geçit, Viterbo tarihi merkezinin alt yapısında yapılan çalışmalar sırasında tesadüfen keşfedildi.

Bir binada yapılan kazı çalışması sırasında gerçekleştirilen keşifle tünelin girişi bulundu. Tuscia Üniversitesi’nden arkeologlar tüneli incelemeye alırken güneydoğuya doğru yani Roma’ya doğru uzandığını belirlediler.

İlk belirlemeler göre tünelin yüksekliği yaklaşık 3 metre, genişliği ise 2 metre. Güzergah boyunca bazı kısımların tıkandığı tespit edildi ancak tünelin Viterbo kentinin ötesine uzandığı belirlenirken Roma’nındışındaki Prima Porta’ya kadar devam ettiği düşünülüyor. Şu ana kadar elde edilen bulgular en azından Sutri bölgesine kadar ulaştığını ortaya koydu. Bu da Roma’ya yarı yol anlamına geliyor.

NE AMAÇLA YAPILDI?

Tünelin işlevinin ne olduğu ise halen bir sır. Yerel tarihçiler Viterbo’nun papalık merkezi olduğu Orta Çağ’da bu tünelin papalık habercileri için bir kaçış ya da ulaşım yolu olara hizmet vermiş olabileceğini öne sürüyor.

Bazı arkeologlar ise tünelin Tuscia bölgesinin başka yerlerinde askeri veya tahliye amaçlı kullanılan Etrüsk kökenli bir yapı olabileceğini de iddia ediyor. Tünelin bazı bölümlerinde tuğla ve taş kemerlerin kullanılmış olması orijinal yapıyı güçlendirmek için muhtemelen Roma veya Orta Çağ dönemlerinde restore edildiklerinin göstergesi kabul edilebilir.

EFSANELERDE TÜNEL

Viterbo’da bulunan tünelin girişi güvenlik kaygıları nedeniyle gizli tutuluyor. Tünelin tamamının haritalanması ve nereye kadar gittiğini tam tespiti için yer altı radarı gibi teknolojiler kullanılacak. Ayrıca Roma’da tünelin olası çıkışını belirlemek için çalışmalar yapılacak.

Bölgede sıkça anlatılan efsanelerde gizli yollardan söz ediliyordu. Bu rivayetlerden birinde Viterbo’yu Roma’daki Aziz Petrus Bazilikası’na bağlayan Papa Geçidi’nin adı geçiyordu.

Viterbo ve çevresinde daha önce de başka tüneller bulunmuştu. Ancak iki şehri birbirine bağlayacak uzunlukta bir tünele rastlanmamıştı.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Bir Cevap Yazın