1. Anasayfa
  2. GENEL HABER

Uzay Hakkında 10 İlginç Bilgi 

Uzay Hakkında 10 İlginç Bilgi 
0

İnsanoğlu binlerce yıldır gökyüzüne bakıp “Orada ne var?” diye sordu. Ay’a ilk adım atıldığından beri ise bu sorular daha da derinleşti. Uzay sadece yıldızlarla dolu bir boşluk değil; garip, hayranlık uyandıran ve zaman zaman akıllara durgunluk veren gerçeklerle dolu. Hazırsan, uzayın karanlık boşluğunda aklını zorlayacak 10 ilginç bilgiye göz atalım.

1. Uzay Sessizdir… Tam Anlamıyla!

Uzayda ses iletilemez çünkü sesin yayılabilmesi için bir ortama (hava, su gibi) ihtiyacı vardır. Uzay ise vakum ortamı olduğu için bağırıp çağırmanın bir anlamı yok. Yani bir astronot dışarıda “bana yardım edin!” diye bağırsa bile onu kimse duyamaz. Uzayda sessizlik gerçekten de sonsuzdur.


2. Gözlerimizle Gördüğümüz Yıldızlar, Belki de Artık Yok!

Gökyüzünde gördüğün yıldızların birçoğu, ışığını binlerce yıl önce yaymış olabilir. Yani sen o yıldızı görürken, aslında onun bin yıl önceki halini görüyorsun. Hatta bazıları çoktan sönmüş bile olabilir ama ışığı hâlâ bize ulaşıyor. Uzay zamanla yarışıyor ve bu yarışı her zaman önde götürüyor.


3. Venüs’te Bir Gün, Bir Yıldan Uzundur

Venüs’ün kendi etrafında dönme süresi (yani bir günü) 243 Dünya günü sürerken, Güneş’in etrafındaki turunu (yani yılı) 225 Dünya gününde tamamlar. Yani Venüs’te bir sabah başlar, akşam olmadan yıl biter. Bu bilgi, Venüs’e taşınmayı düşünenler için çok önemli!


4. Astronotlar Uzayda Boyca Uzuyor

Yerçekimsiz ortamda omurlar arasında baskı azalır, bu da astronotların ortalama 2-5 cm uzamasına neden olur. Ama maalesef bu uzama Dünya’ya dönünce kayboluyor. Yani kalıcı değil ama en azından bir süreliğine NBA potansiyeline sahip oluyorsun!


5. Uzayda Gözyaşı Dökemezsin

Ağlamak istediğin olduysa uzayda bunu bir daha düşün. Gözyaşın akar gibi olmaz, çünkü yerçekimi yoktur. Sadece gözlerinin etrafında küçük damlacıklar olarak birikir. Ağlamak serbest ama dramatik görünmek imkansız.

Advertisement

6. Ay, Her Yıl Bizden Uzaklaşıyor

Ay, Dünya’dan her yıl yaklaşık 3.8 cm uzaklaşıyor. Bu durum milyarlarca yıl sonra Ay’ı gökyüzünde çok daha küçük gösterecek. Hatta çok uzak bir gelecekte Güneş tutulmaları bile tarih olabilir, çünkü Ay Güneş’i tam kapatamayacak kadar uzaklaşmış olacak.


7. Uzaydaki En Büyük Elmas, Bir Yıldızın Kalbinde

V838 Monocerotis isimli bir yıldızın kalbinde devasa bir elmas bulundu. Bu elmas 10 milyar trilyon trilyon karat büyüklüğünde. Romantizm arayanlar için pek erişilebilir değil ama uzaydaki zenginliğin bir başka göstergesi!


8. Uzaydaki En Soğuk Yer: Boomerang Bulutsusu

Eksi 272°C ile uzaydaki en soğuk yerlerden biri olan Boomerang Bulutsusu, mutlak sıfıra sadece 1 derece uzakta. Bu sıcaklık, laboratuvar ortamı dışında evrende bilinen en düşük sıcaklık. Soğuk hava sevenlerin bile üşüyebileceği bir ortam!


9. Bir Astronotun Kıyafeti 12 Milyon TL’den Fazla

Uzaya çıkan astronotların üzerindeki kıyafet, ileri teknoloji ürünü ve oldukça pahalıdır. Ortalama bir astronot kıyafetinin maliyeti yaklaşık 12 milyon Türk Lirası’nı bulur. Bu kıyafet sadece şıklık için değil, astronotun hayatta kalması için hayati önem taşır.


10. Uzayda “Yaşlanma” Daha Farklı İşler

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda zaman, yerçekimsiz ortam nedeniyle Dünya’ya göre biraz daha yavaş akar. Yani uzayda zaman daha yavaş geçtiği için, teorik olarak astronotlar uzaydayken daha yavaş yaşlanır. Bu “İzafiyet Teorisi”nin pratikteki yansımasıdır. Ancak bu fark yıllık olarak milisaniyelerle ölçülür, yani şimdilik “uzaya çık genç kal” pek de işe yaramıyor.

Advertisement

Bonus: Uzayda Pizza Siparişi Vermek Mümkün Mü?

Evet, 2001 yılında Pizza Hut, Uluslararası Uzay İstasyonu’na pizza göndererek tarihe geçti. 1 milyon dolara mal olan bu projeyle uzaya ilk kez ticari yiyecek yollandı. Yani uzayda bile pizza sevgisi sınır tanımıyor!


Uzayda Bilinmeyen Çok Şey Var!

Yukarıda okudukların, sadece evrenin uçsuz bucaksız sırlarından birkaçı. Bilim insanları her geçen gün yeni gezegenler, yıldızlar ve kara delikler keşfetmeye devam ediyor. Belki bir gün Mars’ta selfie çekmek sıradan bir şey olacak, kim bilir?

Ama şunu söyleyebiliriz: Uzay sadece bilim insanlarının değil, hayal gücünün de oyun alanı. Star Wars’lardan Interstellar’a kadar uzanan bu büyülü dünya, merak etmeyi seven herkesin ilgisini hak ediyor.


The Geyik sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Bir Cevap Yazın